Antolatu bidaia

Boilurraren Museoa

Museoak / Gastronomikoa

Meteorologia

Museo de la trufa
Fruitu baliotsu honi eskainitako lehen museo nazionala Allin ibarrean dago, Lizarratik 11 kilometrora eta Iruñetik 55era. Eraikin moderno batean dago, eta, hainbat euskarriren bidez, museoak boilurraren mundura hurbiltzen du bisitaria. Edukien gaineko taulak, multimedia proiekzio interaktiboak eta ikus-entzunezkoak, azalpenak emateko bitrinak eta produktuak saltzeko gune bat dira boilurrari buruzko multzo monografiko hau osatzen duten euskarriak.

Museoaren edukia
Lur azpian dagoen onddo bat da boilurra eta zenbait zuhaitzen sustraiei loturik bizi ohi da, besteak beste, arte, haritz, gaztainondo eta intxaurrondoen sustraiei loturik. Kolore iluna eta urrin berezi ditu, goi sukaldaritzan balio handiko produktua da eta Lokizko mendilerroko natura baliabidea. Hori dela eta, museoan kare mendilerro horren gaineko irudiak ematen dituzte, higadurak marraztu dituen silueta ikaragarriak ikusi ahal izateko.

Erakusketaren izarretako bat onddo honen bilaketa eta bilketari buruzko zuhaitza da. Horrez gain, gai horri berari buruz, "Boilurraren bila" ikus-entzunezkoa dute prestaturik. Bestalde, trufaren biologia zikloari dagozkion edukiak ere landuak dituzte. Eguraldi beroari eta prezipitazio urriei aurre egiteko gai diren aleak bakarrik heltzen edo umotzen dira. Nahiz eta batzuetan boilur erraldoiak aurkitzen diren, ohikoena tamaina ertaina izatea da, hau da, mahats ale eta patata baten arteko tamaina.

Museoaren denda.
Nafarroako boilurra toki gutxitan saltzen da, eta hauxe dugu horietako bat. Boilur beltza eta udako boilurra dagoen sasoian, boilurra freskoa ere saltzen da. Boilurra oinarri duten produktu sorta zabala aurkituko dugu bertan: olioak, ozpinak, foie-grasa, saltsak, pasta, bonboiak... baita Nafarroako kontserba, likore eta ardo onenak ere. Gainera, jaki gozo hori eta onddoak sukaldaritzan nola erabili behar diren jakiteko liburuak ere badaude, baita nola hazi behar diren jakitekoak ere.


Ezagut ezazu boilurra eta bere historia...
Boilurraren urrin berezi ezin hautemanezkoa zaio gizakiari, eta horregatik, biltzaileek txerriak eta basurdeak erabili izan dituzte, usaimena dela eta duten gaitasunagatik. Hala eta guztiz ere, harrapatutakoaren zati bat jaten dutenez animalia horiek, ongi trebatutako beste batzuk erabiltzen hasi dira: ahuntzak, Cerdanyan, eta zakurrak, Espainian. Biltzaile adituek ere aurkitu ohi dituzte boilur hobiak, betiere, boilur euliek lagunduta.

Jaki xume bat luxuzko bihurtzeko gai izanik, balio handikoak dira goi sukaldaritzan. Gehien bilatzen direnak "tuber melanosporum" edo "diamante beltza" eta "tuber magnatum" dira.

Antzinatean gaitasun afrodisiakoak zituela uste zuten. Egiptoarrek arrautza-irinetan pasatuta jaten zuten eta greziarrek onddo honen gaineko gastronomia lehiaketa bat antolatu zuten Kristo aurreko IV. mendean. Nolanahi ere, Erdi Aroan onddo hau jateari utzi zioten. Izan ere, kolore beltza duela, formarik gabekoa dela eta basoetan hazten dela kontuan harturik, hain zuzen ere, sorginen eta aztien bizilekuetan, deabruaren beraren adierazpen zela uste zuten.

XVIII. mendean, erregeen sukaldariek bultzada handia eman zioten produktu honi eta gaur arte iritsi da. Gordinik edo egosita, tinbalak bezalako platerak bikaintzen dituzte, ezin hobeki egiten dute bat ehizarekin edo foie-grasarekin, eta, osagarri gisa zerbitzatzen direnean, haragiak, nahaskiak eta jaki guztiak aberasten dituzte.

Boilurrari buruzko jarduerak
Ondasun hau ezagutu ahal izateko aukera gehiago daude Nafarroan. Esate baterako, Lizarran eta Baldorban Boilurraren Azoka egin ohi dute azaroan eta abenduan. Hain zuzen ere, azken horretan, onddo honekin prestatutako jakiez gain, txerri bat baliatuta, boilurra bilatzeko eta biltzeko lana erakusten dute. Azoka horiez gain, bailara horretan eta neguan eta udan, onddo honen gaineko bisitaldi gidatuak egiten dituzte.

Ez galdu

  • "Fiesta de la trufa", día 6 de diciembre.

Además de la visita guiada al museo, puedes realizar las siguientes actividades:

>Trufaexperiencia (durante los meses de invierno y de verano): consta de visita guiada al museo, búsqueda de la trufa con perro, degustación de productos trufados y cata de vino de Tierra Estella.

>Adiestraexperiencia (cuando no es época de trufa): en la que se participa en una exhibición de adiestramiento de perros truferos. Concertar visita con antelación.

Kokapena

Ordutegia

Otoño:

  • Del 21 de septiembre al 21 de diciembre: sábados y domingos y festivos, de 10:00 a 14:00. Fuera de este horario, apertura, bajo reserva.
  • Puente del Pilar (del 12 al 15 de octubre): horario sin cambios, salvo día 12 de octubre, de 10:00 a 14:00.
  • Día 1 de noviembre (festivo), de 10:00 a 14:00.
  • Puente de diciembre (del 1 al 10 de diciembre): horario sin cambios, salvo días 6 y 8, de 10:00 a 14.00.

PREZIOAK

Precio entrada:2,00 €

Bisita gidatua

Deskripzioa: además de la visita guiada al museo, existe la posibilidad de realizar la actividad de Trufaexperiencia y Adiestraexperiencia. Duración, 2 horas aproximadamente.

Bisitaren prezioa: adultos, 12€. Niños entre 5 y 12 años, 6€.

Enpresa kudeatzailea: Navark. Información y reservas 948 553 954,  info@museodelatrufa.com

Ordutegi, data eta prezio orientagarriak. Entitate arduradunarekin baieztatzea aholkatzen da

Informazio praktikoa