Antolatu bidaia

Tuterako Kukukuak

Bertako produktuak

Multimedia


Uraza burudun berezi horren barietate bikain hori Tuteran eta alboko udalerrietan ekoizten delako hartzen du izena. Espainiako beste eskualdeetakoa baino handiagoa izanik, 10 cm inguruko luzera du, eta bere hostoak dira bereizgarritasuna ematen diotenak, luzangak eta lodiak baitira; koloreak, bestalde, tonalitate ezberdinak ditu, kanpoko hostoetakoak berdeak izanik eta barnealdekoak, aldiz, horiak.

Bertako barietate trinko, samur eta zaporetsu hori agintaritzak babesten du; izan ere, haziak beste ekoizpen eremuetan saldu ez ditzatela kontrolatzen du. Bere sasoi naturala udazkenetik udaberrira doa, baina Tuterako kukulua urte osoan zehar laboratzen da. Oso gozagarriak izaten dira baratxuri-maneatze batez prestatuak, antxoekin, izokinarekin edota hornigai gisa.

Recibe su denominación por ser en la ciudad tudelana y en los municipios aledaños donde se produce esta exquisita variedad de lechuga arrepollada. Más grande que los de otras regiones de España, de alrededor de 10 centímetros de largo, se caracteriza por sus hojas alargadas fuertes y gruesas, con tonalidades que van desde el verde en las hojas exteriores hasta el amarillo en las interiores.

Las autoridades protegen esta variedad autóctona, apretada, tierna y sabrosísima, estableciendo un control para que la semilla no sea vendida a otras zonas de producción. Su temporada natural va de otoño a primavera, pero el cogollo de Tudela se cultiva durante todo el año. Resultan deliciosos aderezados con un aliño de ajo, con anchoas, salmón o como guarnición. Ver plato típico con este producto

Ordutegi, data eta prezio orientagarriak. Entitate arduradunarekin baieztatzea aholkatzen da