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Lodosako Pikillo Piperra

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Baratze nafarraren "urre gorria" bezala ezagututa, pikillo piperra Nafarroako hego-mendebaldeko zonaldekoa da, eta bere Jatorrizko Deituraren babespean dauden udalerriak 8 dira: Andosilla, Azagra, Carcar, Lerin, Lodosa, Mendabia, San Adrian eta Sartaguda.

Gainerako piperrekin gertatzen den bezala, bere landarea Amerikakoa da jatorriz, eta Kolonek ekarri zuen Espainiara. Neguaren amaieran, hazitokian landatzen da eta maiatzean, berriz, soroan. Produktu ospetsu horren uztaroa irailetik abendura artekoa den arren, urte osoan zehar gozatu dezakegu, kontserba industriari esker, bere lehen eta estra mailez.
Beren kalitate ona bermatzen duen Kontseilu Arautzailearen zigilua ontzi guztietan aurki dezakegu.

Piper hauek erraz ezagutzeko modukoak dira, beraien ezaugarriak honakoak izanik: tamaina txikia, triangelu-forma, arinki makurtuta dagoen mutur puntazorrotza, kolore gorria eta ehundura fina. Beren zapore nahastezina eta dakarten C bitamina direla eta, duela hainbat hamarkadatik hona ospe handia lortu dute; hasierako plater gisa edo aperitifa bezala har daitezke, baratxuriarekin maneatuta, ozpin-oliotan, beteak edo hornigai moduan.

Conocido como el "oro rojo" de la huerta navarra, el pimiento del piquillo es autóctono de la zona suroeste de Navarra, siendo 8 los municipios acogidos a la Denominación de Origen: Andosilla, Azagra, Cárcar, Lerín, Lodosa, Mendavia, San Adrián y Sartaguda.

Como el resto de pimientos, cuya planta es originaria de América y fue introducida en España por Colón, se cultiva plantándose en semillero a finales de invierno y definitivamente en el campo en mayo. A pesar de que la recolección de este distinguido producto es de septiembre a diciembre, podemos disfrutar de él en las clases primera y extra a lo largo de todo el año gracias a las conserveras.

Fácilmente reconocibles por su pequeño tamaño, su forma triangular, su punta incisiva ligeramente curvada, su color rojo, y su textura fina, cuentan con el sello del Consejo Regulador que figura en todos sus envases y avala su alta calidad. Muy prestigiosos desde hace varias décadas, por su inconfundible sabor y su aporte de vitamina C, se pueden consumir como entrante o aperitivo aliñados con ajo, o en vinagreta, rellenos, o como guarnición. Ver plato típico con este producto

Fresko kontsumitzeko denboraldia: la época de recolección es de septiembre a diciembre.

Oharrak

El Consejo Regulador de la Denominación de Origen sólo acepta las clases comerciales Extra y Primera.

Ordutegi, data eta prezio orientagarriak. Entitate arduradunarekin baieztatzea aholkatzen da