Organise your trip

The source of the Urederra

Springs/Rivers

Multimedia

Poza del Urederra
Río Urederra
Nacedero del Urederra
Nacedero del Urederra
See all the photos

Meteorology

AGENDA

Mes Gastronómico y Cultural, del 2 de diciembre al 14 de enero, los sábados y domingos prohibido aburrirse en el Valle de Améscoa. Disfruta de documentales deportivos y de naturaleza, teatros, cuentos, danzas y sobre todo de los suculentos pinchos elaborados por los restaurantes de la zona.

Poza del Urederra
The burbling of crystalline water, the light filtering among the leaves of the trees, bathing the landscape in a lime green light and the aroma of nature has made this place, listed as a nature reserve since 1987, one of Navarre's most spectacular enclaves.

The Source of the Urederra is located north of Estella-Lizarra. It is the natural outlet of the aquifer lying under the karstic massif of Urbasa. Its first emergence takes place at an altitude of 700 metres, on the southern edge of the plateau, with an impressive 100 metre fall that, over millions of years, has modelled a rocky amphitheatre of breathtaking beauty.

After this come other waterfalls and abundant turquoise-coloured pools that are formed as a consequence of the karstic structure, which lets the water repeatedly seep through the cracks in the rocks from the bowels of the earth. The particular hue of these waters probably inspired the name of the river, as "Urederra" means "beautiful water". Apart from the water, there is also a diversity of flora and fauna occupying this natural space —beech, oak, elm, maple, yew and almond trees, stand out among the more significant plants, while griffon and Egyptian vultures, kites, eagles and ravens represent the animal kingdom.

A low-difficulty trail, 5.3 kilometres long, accompanies the river up to it's beautiful source. The route, which is clearly marked, begins on the edge of the car park located at the entrance of the town of Baquedano. After taking the main track and crossing a gate, the trail forks. We recommend going up the left branch, which runs nearer the river and returning along the eastern path, which proceeds at a higher elevation.

The place is part of the Urbasa-Andía Nature Reserve, located in the Amescoa Valley, a land of bioclimatic transition, flanked by the Urbasa plateau and the precipitous Sierra de Lokiz. Among other attractions, Amescoa offers several nature trails, many megalithic remains and villages that maintain their traditional nature. To top it all off, you can enjoy the excellent local food, based on local products —beans, lamb, ewe's milk junket, Idiazabal cheese and the famous patxaran sloe berry liqueur.
Tras ella se suceden otras cascadas y numerosas pozas de agua de color turquesa que se forman como consecuencia del fenómeno kárstico, por el que el agua se filtra a través de las grietas de las rocas surgiendo una y otra vez desde las entrañas de la tierra. La especial tonalidad de estas aguas es la que seguramente habrá inspirado a quien bautizó al río con el nombre de Urederra, que significa "agua hermosa". Pero además del agua, cabe mencionar la diversidad de flora y fauna que integran este espacio natural: hayas, robles, olmos, arces, tejos y avellanos, entre otras especies vegetales, y buitres, alimoches, milanos, aguiluchos o cuervos, como protagonistas del reino animal.

Un sendero de escasa dificultad y 5,3 kilómetros de longitud (ida y vuelta) recorre el curso del río en sentido contrario finalizando en el bello nacedero. El recorrido, que está señalizado mediante balizas, se inicia en el aparcamiento situado a la entrada del pueblo de Baquedano. Una vez tomada la pista forestal y tras pasar una barrera el camino se bifurca. Se recomienda tomar a la ida la senda de la izquierda, que discurre más cercana al río, y volver por el camino del este, más elevado.

Este paraje, actualmente integrado en el Parque Natural de Urbasa-Andía se sitúa en el valle de Améscoa, un territorio de transición bioclimática flanqueado por el altiplano de Urbasa y la sierra escarpada de Lokiz. Amescoa nos ofrece entre otros atractivos la posibilidad de realizar diversos recorridos naturales, de observar múltiples vestigios megalíticos o de conocer pueblos que han sabido mantener el sabor de antaño. Y como broche de oro, podrás degustar una rica gastronomía basada en productos autóctonos como las alubias, el cordero, la cuajada, el queso con D.O. de Idiazabal o el famoso pacharán.
[+ see complete file]

Did you know that...?

El Nacedero del Urederra es uno de los 30 senderos imprescindibles de Navarra descarga aquí los tracks para recorrerlos.

Permits: 

Access to the nature reserve is free of charge.

The car park at Baquedano costs 3€/vehicle and it is open from 15 September to 18 December on Saturdays, Sundays and public holidays from 09:00 to 17:00. From 9 December to 28 February the car park is free of charge.

 

Opening hours

Otoño: aparcamiento de Baquedano 
Hasta el 1 de noviembre, de lunes a domingo, de 9:00 a 17:00.
A partir del 2 de noviembre y hasta marzo 2018: cerrado.
 
Punto de Información Turístico de las Améscoas:
Hasta el 30 de septiembre: viernes, de 9:30 a 15:30, sábados, domingos y festivos, de 9:30 a 14:30 y de 15:30 a 17:30. 

  • Del 1 de octubre hasta mediados de noviembre: sábados, domingos y festivos, de 9:30 a 14:30 y de 15:30 a 17:30. 
  • Puente de octubre (del 12 al 15): de 9:30 a 14:30 y de 15:30 a 17:30.
  • A partir del 1 de noviembre: pit

Guided visit

Description: consultar empresas de actividades.

Observations

The total length of the path is 5.3 kilometres (return) and a difference in height of 200 metres.

We recommend good walking boots due to the irregular terrain, which is impermeable when it rains.

The path is not suitable for persons with reduced mobility nor for children's' pushchairs.

 

The phone number 685 628 949 is only attended when the Information Point at Baquedano is open. If you need tourist information on the area, contact the tourism office in Estella-Lizarra 948 556 301.

 

Opening hours, dates and guide prices. We recommend you confirm with the entity in question.

Practical information