Organise your trip

Day of Cider

Fiestas, traditions and events of interest / Gastronomic event, Thematic day

Multimedia

Meteorology

 
The cider season ends in May, so the time comes when you need to start thinking of the next one. September is the month when the apples ripen and the cider-making process starts; it ends in January with the new season. This is why Lekunberri holds the Day of Cider at this time of year with a series of events, the main ones being an agrifood and handcrafts fair.
 
Different varieties of apple are on show, and you should not miss the cider tasting session and a demonstration of Kirikoketa, the traditional method of pressing apples. Now you know, get ready to hear the cry of the first cider pouring of the year: Txotx!

La temporada de sidra terminó en mayo, pero ya es hora de ir pensando en la siguiente. Septiembre es el mes en el que maduran las manzanas y comienza el proceso de elaboración que culminará en enero con la nueva temporada. Por eso, en Lekunberri celebran en ésta época el Día de la Sidra con una serie de actos entre los que destaca la gran feria agroalimentaria y de artesanía.

Además, se exponen las diferentes variedades de manzana, y no faltarán la degustación de sidra y una demostración de Kirikoketa, el machacado de manzanas artesanal. Ya lo sabes, estate atento al grito del primer escanciado de sidra del año: ¡Txotx!

Location

Opening hours, dates and guide prices. We recommend you confirm with the entity in question.

Practical information

  • Locality LEKUNBERRI
  • Zone The Pyrenees
  • Type Gastronomic event, Thematic day
  • Date
    • 23/09/2018