Organise your trip

Lamb from Navarra

Typical products

Multimedia

Corderos en Urbasa
icono pie de fotoCorderos en Urbasa
Corderos en Urbasa
While all the sheep found the length and breadth of Navarre are suitable for lamb production, the breeds traditionally raised in this region are the Latxa and the Navarra. The former occupies the north-western corner of the Community while the latter is found everywhere else.

The "Specific Designation" covers both types of lamb. Although they graze all over the region, lamb from Cuenca enjoys the best reputation. Lamb from Navarre has a light to medium fat layer and is white or pale pink in colour. It is very tender and extremely juicy, with a smooth texture and characteristic flavour.

This product should also be extolled as the genuine star of local cuisine, providing the basis for mouth-watering dishes such as the calderete -a traditional dish served on festive occasions - as well as golden braised cutlets, roast lamb, lamb shank casserole and other traditional dishes that are given pride of place on Navarre's tables. See a typical dish with this product.

Partiendo de que todo el ganado que encontramos a lo largo y ancho de Navarra es apto para la producción de cordero, las razas explotadas tradicionalmente en esta región son dos: la latxa y la navarra. La primera ocupa el noroeste de la Comunidad, y la segunda el resto.
La "Denominación específica" ampara estos tipos de cordero. Si bien se pastorean en toda la región, son los de la Cuenca los que gozan de mayor fama. La carne del cordero de Navarra tiene una cobertura grasa escasa o media y un color blanco o rosa pálido. Es muy tierna, de gran jugosidad, textura suave y sabor característico.
Además, hay que ensalzar este producto como auténtico protagonista de la cocina local, siendo la base de sabrosas viandas como el calderete -plato habitual en las ocasiones festivas-, las costillicas doradas a la brasa, el cordero asado, los jarretes, y demás platos tradicionales que ocupan un lugar sobresaliente en las mesas navarras. Ver plato típico con este producto.

Did you know that...?

The Protected Geographical Indication is the highest level of European recognition within the Designations of Quality Products.

Opening hours, dates and guide prices. We recommend you confirm with the entity in question.