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White asparagus

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Espárrago blanco
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Recogida de espárragos
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Espárragos al natural
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Espárragos en la nueva cocina
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Espárrago blanco
The "Asparagus from Navarre" Designation of Origin is reserved for asparagus produced in Aragon, La Rioja and Navarre in areas that the Control Board regards as suitable for high-quality production, and are marketed under the names of Extra and Primera. Regarded as ambassadors for the whole of Navarre, they are easily identified by their white colour, smooth texture with little or no fibre and exquisite flavour.

Asparagus is a very contemporary product despite its ancient origins, as proven by Egyptian paintings dating back to 3,000 years BC that show the first images of this vegetable. However, the first time they were actually mentioned was during the Roman Empire in writings by authors such as Pliny.

According to legend, the first seeds of this refined foodstuff were brought from Baghdad in the baggage of a local citizen who was obliged to leave the city and ended up settling in Cordoba. A man from Tudela, who was travelling in those parts, tasted the delicacy for the first time and asked him to spare a few seeds, sowing them on his return in the capital of the Ribera region and making asparagus one of the leading lights of Navarrese cuisine.

The land is prepared in autumn and planting takes place between February and March; the asparagus are then harvested at the end of March or beginning of April. The same production systems of old are still used today, with harvest beginning at six in the morning so that the asparagus can be canned on the same day without losing their water content.

La Denominación Específica "Espárrago de Navarra" se destina a espárragos producidos en Aragón, La Rioja y Navarra en los terrenos que el Consejo Regulador considera aptos para una producción de calidad, comercializándose con las categorías Extra y Primera. Considerados embajadores de toda Navarra, son fácilmente reconocibles por su color blanco, su textura suave, con fibrosidad escasa o nula y su exquisito sabor.

Un producto muy actual a pesar de tener un origen muy antiguo, tal como muestran algunas pinturas egipcias, datadas 3.000 años A. C., donde aparecieron los primeros vestigios de la existencia de este fruto. Sin embargo, es en la época del Imperio Romano cuando aparecen mencionados en los escritos de algunos autores como Plinio.

Según cuentan, las primeras semillas de este fino alimento fueron traídas desde Bagdad, como parte del equipaje de un oriundo que se vio obligado a abandonar dicha ciudad y terminó asentándose en Córdoba. En uno de sus viajes, un ciudadano de Tudela degustó por primera vez aquel manjar, y solicitó le cedieran algunas semillas, sembrándolas a su regreso en la capital ribera, y convirtiendo al espárrago en uno de los protagonistas de las mesas navarras.

El terreno se prepara en otoño, y la plantación entre febrero y marzo, realizándose la recolección a finales de marzo o primeros de abril. Aún hoy, persisten los mismos sistemas de producción utilizados desde siempre, comenzándose a recolectar a las seis de la mañana para poder envasarlos en el mismo día y que no pierdan su agua constituyente.

Otra variedad cada vez más apreciada son los espárragos trigueros, característicos por su color verde y que se consumen de la misma manera. Ver plato típico con este producto

Did you know that...?

The Protected Geographical Indication is the highest level of European recognition within the Designations of Quality Products.

Season for fresh consumption: desde finales de marzo hasta mediados de mayo (fecha aproximada).

Observations

The asparagus for fresh consumption are classified into categories called 'Extra', 'Primera' and 'Segunda' and those for canning are called 'Extra' and 'Primera'.

Opening hours, dates and guide prices. We recommend you confirm with the entity in question.

Practical information