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Caves of the Monastery of La Oliva

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Vinos bodega
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Monasterio de la Oliva
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Vinos bodega
In the twelfth century, on the orders of King Sancho Ramírez of Navarre, the Cistercian monks who were spreading all over Europe at that time founded the La Oliva bodega. Given the characteristics of its location, they specialised in growing their own vines and making their own wines to make a living.
This important tradition has become impregnated in the stones of the medieval cloister, whose ornamentation often features grape-growing and winemaking scenes, especially the vine and its fruit. The Gothic bodega still remains, although various restorations have now turned it into an attractive meeting room.
The current bodega, which was built in 1912, was one of the first concrete structures of its time. This is where, after successive restorations, the monks still make their wines.
Today it is the only monastery that still makes wines with the grapes from its own vineyards, following the complete production process.
It bottles red wines (Reserva, Crianza and young) and rosé wines under the "Monasterio de la Oliva" label.

En el siglo XII, a petición del rey Sancho Ramírez de Navarra, monjes cistercienses venidos de Francia se asentaron en el Monasterio de la Oliva y aplicaron la máxima ora et labora. Dadas las peculiaridades del lugar, se dedicaron a las tareas vitivinícolas, cultivando sus propias viñas y elaborando sus vinos, como medio de vida.

Esta importante tradición ha quedado plasmada en las piedras de su claustro medieval, en cuya ornamentación son frecuentes las escenas vitivinícolas y sobre todo la planta y el fruto de la vid. En la actualidad, es el único monasterio que sigue elaborando su vino con la uva de sus propios viñedos, realizando así todo el proceso de producción y elaboración.

Se conserva su bodega gótica, aunque ha sido sometida a diversas restauraciones. La bodega actual, construida en 1912, es uno de los primeros edificios de hormigón de la época. Situada junto al Parque Natural de Bardenas Reales, resulta un espacio acogedor que invita al viajero a hacer un alto en el camino, a pasear entre sus viñedos mientras saborea una copa de vino.

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